Recalcitrant

Ik ben recalcitrant.
Altijd een andere mening. Als jij A zegt, zeg ik B. Tenminste, dat zei men tegen mij.

Voor mij voelde die benaming als een steek in het hart. Ik was niet tegen, om het tegen zijn. Maar ik werd wel door iets getriggerd. Namelijk een beoordeling of veroordeling, die is slecht, dat is goed, hij is slim, zo gaat het toch altijd! Dan is mijn eerste reactie, is dat wel zo! Klopt dit, is er geen andere kant aan het verhaal en vaak ging ik dan de confrontatie aan.

Je ziet, wat je wilt zien.

Aan de mening van de ander zit vaak een hele geschiedenis van emoties, ervaringen, opvoeding of te wel het leven. Wie ben ik om dan mijn mening op te dringen. Buiten dat een confrontatie vaak leidt tot de primaire reactie, vluchten, vechten, verstoppen. Als ik echt de andere kant wil belichten, dan moest ik mijn gevoel en eerste reactie even op zij zetten. En onderzoeken wat bedoelt de ander?

Om dit te beseffen moest ik eerst een andere blik op mezelf werpen. Een nieuw perspectief, zodat ik mezelf kon hervinden. Ik herken nu steeds beter mijn triggers en weet dat ik een keuze heb in mijn reactie. Ik ben hierdoor nieuwsgierig geworden in plaats van de confrontatie te zoeken en dit voelt als een opluchting. Want hierdoor kan ik weer groeien.

Recalcitrant 2.0

Iedereen wordt wel eens getriggerd door zijn emoties waarbij de verkeerde reactie los komt. En daar achter zit vaak hele set aan emoties, denkwijze en ervaringen. De cursus “ontdekken wat kan” heb ik ontwikkeld, om even de bak aan ervaringen en emoties die jij hebt meegemaakt en die je hebben gevormd tot wat je nu bent in een ander licht te zien of los van elkaar te trekken. Zodat je weer kan groeien en bloeien.

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Albert Einstein

Werkt bij jou je huidige denkwijze even niet, zitten je gevoel, je ervaringen of hoe jij denkt dat het moet zijn, je in de weg. En wil je een ander perspectief? Ik ga met heel veel plezier met je ontdekken. Maar voordat we daar aan kunnen beginnen: Zou ik heel graag met je een (virtueel) kopje koffie doen, of een wandeling maken, gewoon om te luisteren wat je wilt, wat zou je in een ander licht zien.

Dus wanneer gaan we elkaar ontmoeten?

Chat of laat bericht achter